News


SFK Certifiering växer – nu även i Finland

2011-06-14 15:43 | Qvalify AB

Efter de senaste årens framgångar etablerar sig SFK Certifiering nu för första gången utomlands, närmare bestämt i Finland. Mannen som öppnar dörren mot öster har en mycket god inblick i marknaden efter 12 år som bland annat marknadschef på ett av Finlands ledande certifieringsorgan. Möt Markku Siivonen.

Vi träffas i Göteborg dit han rest för att lägga upp marknadsstrategin för den finska marknaden tillsammans med SFK Certifierings sälj- och marknadschef, Peter Landin. Markku Siivonen förstår svenska bra, men har inte lika lätt för att tala vårt språk. Så vi pratar engelska, och det märks genast att Markku har internationell erfarenhet.

Första intrycket, förutom den flytande engelskan, är annars trygghet. Markku utstrålar den ödmjuka pondus och avspändhet som vissa människor med lång erfarenhet av ledande befattningar besitter.

Att berätta om SFK Certifierings första utlandsetablering utan att också berätta vem Markku Siivonen är, kan liknas vid att beskriva fotbollslandslagets nya spelidé utan att berätta om den nya tränaren.

Så vem är då Markku Siivonen?

Examen i geologi och mineralogi
Efter studier vid universitetet i Helsingfors samt i engelska Hull, och en fil. mag. i geologi och mineralogi, inledde Markku sin yrkeskarriär som geolog – med att hitta guld! Det var i början av 1980-talet och guldgruvan, som ligger i Tammerfors, är fortfarande aktiv. Även Markku Siivonen är i allra högsta grad aktiv, men inte som geolog.

– Nej, guldfyndet gjorde inte mig rik. Det var precis efter avslutade studier och var en av flera i en grupp som arbetade i projektet, och någon särskild ersättning fick vi inte, berättar Markku och ler åt minnet.

Ny riktning i karriären
Efter några års anställning som geolog, bland annat som utvecklingschef på Partek och projektchef på Geologiska Forskingscentralen (GTK), fick karriären delvis en ny inriktning.

– Jag började på GeoUnion där jag förutom rollen som geolog även fungerade som kvalitetschef.

Intresset för kvalitet och ledningssystem fortsatte och 1997 började Markku Siivonen på certifieringsbolaget SFS Certifiering, där han blev huvudrevisor. Ett arbete han trivdes utmärkt med. Och företaget trivdes lika bra med Markku. År 2000 fick han även axla rollen som marknadsansvarig. Under åren 2001-2002 läste Markku in en masterexamen i kvalitet (Master of Quality) vid Tekniska Högskolan i Esbo.

– Efter studierna blev jag operativ chef för industriavdelning med ett dussin revisorer, och fick även ansvar för quality training och marketing. Men 2009 kände jag att det var dags för nya utmaningar. Även om företaget under tiden blivit uppköpt av det ledande certifieringsorganet i Finland, så hade jag varit på samma ställe i 12 år.

Kom i kontakt med SFK Certifiering
– Jag började sedan som säkerhets- och miljöansvarig för ett engelskt företag med verksamhet runt om i Europa. Det var ett bra jobb, men av personliga skäl kunde jag tyvärr inte fortsatta att resa i den omfattning som jobbet krävde. Så när jag kom i kontakt med SFK Certifierings vd, Krister Lundell – som jag träffat på internationella kongresser och faktiskt haft ett samarbete med under en period – var det naturligt att vi började diskutera möjligheterna att göra något för SFK Certifiering i Finland.

– I mars 2010 presenterade vi en affärsplan för SFK Certifierings styrelse. Förlaget mottogs positivt och nu är vi igång!

Den stora utmaningen
Ännu så länge är Markku Siivonen den ende anställde i Finland, men det finns naturligtvis en plan på expansion.

– Hösten innebär en etableringsfas. Den stora utmaningen kommer under 2011 då vi ska göra varumärket lika känt i Finland som det är i Sverige, och få fler organisationer att upptäcka styrkorna hos SFK Certifiering.

Finland – ett naturligt val
Att SFK Certifiering väljer att etablera sig i just Finland är inte konstigt. Snarare ett naturligt led i den ökande globaliseringen. Finland är en av Sveriges största handelspartners och många företag har verksamhet i båda länderna.

Länderna har också en gemensam kulturhistoria. Finland var en del av Sverige från 1200-talet ända fram till 1809, och svenska är fortfarande officiellt språk i landet (jämte finskan). Markku Siivonen betonar också likheterna mellan svenskar och finländare.

– Svenskt ledarskap ligger betydligt närmare det finska, jämfört med andra länder. Jag har också stort förtroende för företagets vd, Krister Lundell. Därför känns det mycket bra att börja på SFK Certifiering.

Behövs en ny aktör
Hur SFK Certifiering ska gå till väga för att ta marknadsandelar vill Markku naturligtvis inte berätta, men han antyder att strategin kommer att likna den som varit så framgångsrik i Sverige de senaste åren.

– SFK Certifiering agerar på ett nytt och fräscht sätt jämfört med de flesta större, internationella bolagen. Förhållningssättet till revisioner är mer stödjande och man ser mer till processerna snarare än att slaviskt se till paragraferna.

– Jag upplever också att många företag i Finland längtar efter en ny och modernare aktör bland certifieringsbolagen. SFK Certifiering är precis det alternativet och det känns verkligen inspirerande, avslutar Markku Siivonen innan han lämnar mötet för att ta flyget tillbaka till Helsingfors.

Welcome to Certification.nu!


To filter companies based on certifications, certification bodies, SNI-codes etc, click on the link Certified companies above.