Nyheter


SFK Certifiering byter namn till Qvalify

2014-09-26 16:03 | Qvalify AB

I dag byter SFK Certifiering AB namn till Qvalify AB. Namnbytet sker i samband med att företaget breddar sitt erbjudande, och för att tydliggöra rollen som en kvalificerande samarbetspartner som hjälper kunderna att ökar effektiviteten i sina processer, och därmed bidrar till bättre affärer.

Läs mer om Qvalify AB här!

Nu är SFK Certifiering ackrediterad för ISO 13485 – medicintekniska produkter

2011-06-17 17:00 | Qvalify AB

Sedan mars 2011 är SFK Certifiering ackrediterad av Swedac att certifieriera ledningssystem enligt ISO 13485. Standarden omfattar medicintekniska produkter och tillhörande tjänster, och riktar sig till företag som behöver visa sin förmåga att kontinuerligt uppfylla kundernas krav och gällande bestämmelser på området.

ISO 13485 har funnits i ganska många år, men det är först på senare tid som intresset vaknat till liv. Det är SFK Certifierings ambition att vara med från början, därför är det glädjande att vi nu nått en ackreditering, säger utvecklingschef Per-Olof Winberg.

Från hörapparat till sjukhussäng
- Medicintekniska produkter omfattar allt möjligt från exempelvis hörapparater till sjukhussängar. I mars nådde vi en ackreditering för standarden 13485 som omfattar underleverantörer och gäller medicintekniska produkter av plast och/eller metall, säger Per-Olof Winberg, utvecklingschef på SFK Certifiering.

Vi ser en stor potential i ISO 13485. Det är relativt många företag som tillverkar medicintekniska produkter, eller delar till sådana produkter – också bland våra befintliga kunder. Många av dessa företag tror vi kommer att överväga en certifiering under de närmsta åren.

Med från början
- ISO 13485 har funnits i ganska många år, men det är först på senare tid som intresset för standarden vaknat till liv. Det är SFK Certifierings ambition att vara med från början, därför är det glädjande att vi nu nått en ackreditering.

Årevall Plast först ut
Första kund att certifieras enligt ISO 13485-standarden blev Årevall Plast AB i Värnamo. Vi vill naturligtvis gratulera dem för detta.

Många gånger väljer företagen att certifiera ett ledningssystem först när deras kunder ställer det kravet på dem. Men det finns goda skäl att förekomma ett kundkrav, menar Per-Olof Winberg.

Alltid bra marknadsföring
- Att certifieriera sin verksamhet är alltid bra ur marknadsföringssynpunkt. Är man dessutom tidig med sin certifiering visar det att företaget är proaktivt, och det kan ge ett tydligt försprång gentemot konkurrenterna. Det är också trevligare att göra sin certifiering i lugn och ro, och slippa stressen som kan uppstå när det blir ett måste, och då oftast under tidspress.

En certifiering kan också visa vad företaget är kapabelt att leverera för typ av produkter och tjänster. För exempelvis Årevall Plast har det inneburit att de nu kan konkurrera om uppdrag för en ny kundgrupp.

För mer information, vänligen kontakta:

Per-Olof Winberg, utvecklingschef
+ 46 36 16 78 81 eller + 46 705 16 79 65
per-olof.winberg@sfkcertifiering.se

Standarden ISO 13485 omfattar medicintekniska produkter och tillhörande tjänster.

SFK Certifiering växer – nu även i Finland

2011-06-14 15:43 | Qvalify AB

Efter de senaste årens framgångar etablerar sig SFK Certifiering nu för första gången utomlands, närmare bestämt i Finland. Mannen som öppnar dörren mot öster har en mycket god inblick i marknaden efter 12 år som bland annat marknadschef på ett av Finlands ledande certifieringsorgan. Möt Markku Siivonen.

Vi träffas i Göteborg dit han rest för att lägga upp marknadsstrategin för den finska marknaden tillsammans med SFK Certifierings sälj- och marknadschef, Peter Landin. Markku Siivonen förstår svenska bra, men har inte lika lätt för att tala vårt språk. Så vi pratar engelska, och det märks genast att Markku har internationell erfarenhet.

Första intrycket, förutom den flytande engelskan, är annars trygghet. Markku utstrålar den ödmjuka pondus och avspändhet som vissa människor med lång erfarenhet av ledande befattningar besitter.

Att berätta om SFK Certifierings första utlandsetablering utan att också berätta vem Markku Siivonen är, kan liknas vid att beskriva fotbollslandslagets nya spelidé utan att berätta om den nya tränaren.

Så vem är då Markku Siivonen?

Examen i geologi och mineralogi
Efter studier vid universitetet i Helsingfors samt i engelska Hull, och en fil. mag. i geologi och mineralogi, inledde Markku sin yrkeskarriär som geolog – med att hitta guld! Det var i början av 1980-talet och guldgruvan, som ligger i Tammerfors, är fortfarande aktiv. Även Markku Siivonen är i allra högsta grad aktiv, men inte som geolog.

– Nej, guldfyndet gjorde inte mig rik. Det var precis efter avslutade studier och var en av flera i en grupp som arbetade i projektet, och någon särskild ersättning fick vi inte, berättar Markku och ler åt minnet.

Ny riktning i karriären
Efter några års anställning som geolog, bland annat som utvecklingschef på Partek och projektchef på Geologiska Forskingscentralen (GTK), fick karriären delvis en ny inriktning.

– Jag började på GeoUnion där jag förutom rollen som geolog även fungerade som kvalitetschef.

Intresset för kvalitet och ledningssystem fortsatte och 1997 började Markku Siivonen på certifieringsbolaget SFS Certifiering, där han blev huvudrevisor. Ett arbete han trivdes utmärkt med. Och företaget trivdes lika bra med Markku. År 2000 fick han även axla rollen som marknadsansvarig. Under åren 2001-2002 läste Markku in en masterexamen i kvalitet (Master of Quality) vid Tekniska Högskolan i Esbo.

– Efter studierna blev jag operativ chef för industriavdelning med ett dussin revisorer, och fick även ansvar för quality training och marketing. Men 2009 kände jag att det var dags för nya utmaningar. Även om företaget under tiden blivit uppköpt av det ledande certifieringsorganet i Finland, så hade jag varit på samma ställe i 12 år.

Kom i kontakt med SFK Certifiering
– Jag började sedan som säkerhets- och miljöansvarig för ett engelskt företag med verksamhet runt om i Europa. Det var ett bra jobb, men av personliga skäl kunde jag tyvärr inte fortsatta att resa i den omfattning som jobbet krävde. Så när jag kom i kontakt med SFK Certifierings vd, Krister Lundell – som jag träffat på internationella kongresser och faktiskt haft ett samarbete med under en period – var det naturligt att vi började diskutera möjligheterna att göra något för SFK Certifiering i Finland.

– I mars 2010 presenterade vi en affärsplan för SFK Certifierings styrelse. Förlaget mottogs positivt och nu är vi igång!

Den stora utmaningen
Ännu så länge är Markku Siivonen den ende anställde i Finland, men det finns naturligtvis en plan på expansion.

– Hösten innebär en etableringsfas. Den stora utmaningen kommer under 2011 då vi ska göra varumärket lika känt i Finland som det är i Sverige, och få fler organisationer att upptäcka styrkorna hos SFK Certifiering.

Finland – ett naturligt val
Att SFK Certifiering väljer att etablera sig i just Finland är inte konstigt. Snarare ett naturligt led i den ökande globaliseringen. Finland är en av Sveriges största handelspartners och många företag har verksamhet i båda länderna.

Länderna har också en gemensam kulturhistoria. Finland var en del av Sverige från 1200-talet ända fram till 1809, och svenska är fortfarande officiellt språk i landet (jämte finskan). Markku Siivonen betonar också likheterna mellan svenskar och finländare.

– Svenskt ledarskap ligger betydligt närmare det finska, jämfört med andra länder. Jag har också stort förtroende för företagets vd, Krister Lundell. Därför känns det mycket bra att börja på SFK Certifiering.

Behövs en ny aktör
Hur SFK Certifiering ska gå till väga för att ta marknadsandelar vill Markku naturligtvis inte berätta, men han antyder att strategin kommer att likna den som varit så framgångsrik i Sverige de senaste åren.

– SFK Certifiering agerar på ett nytt och fräscht sätt jämfört med de flesta större, internationella bolagen. Förhållningssättet till revisioner är mer stödjande och man ser mer till processerna snarare än att slaviskt se till paragraferna.

– Jag upplever också att många företag i Finland längtar efter en ny och modernare aktör bland certifieringsbolagen. SFK Certifiering är precis det alternativet och det känns verkligen inspirerande, avslutar Markku Siivonen innan han lämnar mötet för att ta flyget tillbaka till Helsingfors.

Välkommen till Certifiering.nu!


För att filtrera företag baserat på certifieringar, certifieringsorgan, SNI-koder osv, klicka på länken Certifierade företag ovan.